Er is weer een nieuwe (zesde)  publicatie van het Kennislab onder de titel Samen versnellen naar het eRijk met alle aandacht voor I-strategie van het Rijk.  

 

Het Nationaal Archief accepteert in 2015 alleen nog maar digitale archieven. De informatieketen is dan volledig digitaal:  digitaal gecreëerde informatie wordt van creatie tot publicatie tot duurzame archivering beheerst. Door digitaal contentbeheer kan informatie gemakkelijk en snel worden uitgewisseld met gemeenten ? Hybride archivering eindigt. Alle werkprocessen moet digitaal en de termijn van twintig jaar van overdracht aan het nationaal Archief wordt verkort tot 3 à 4 jaar. Er komt een dienstenmodel. In 2014 moet het rijksbrede systeemdepot als een federatie samenwerken. Ook het toepassingsprofiel metadata uit juni 2009 zal verder worden verfijnd.

Nieuw is voor mij de norm NEN 2083. De NPR 2083 legt de verbinding tussen archiefnorm NEN-ISO 15489, de algemene

managementnorm NEN-ISO 9001 en de NEN-ISO/ICE 27001 voor informatiebeveiliging.

In de publicatie wordt voor het eerst gesproken over de gebruiker. Maar is het geen gebruiker zoals ik die voor ogen heb zoals de burger. De gebruikte taak in het toepassingsprofiel is niet helder. Zo is de term archiefbescheiden ouderwets en sluit niet aan bij het hedendaags taalgebruik.

Wat te denken van gemeenten en provincie ? Moeten die geen rol spelen in de informatieketen ? Zijn dat geen gebruikers ? De metadata van gemeenten zullen ook aan moeten aansluiten.

Nu en de in de nabije toekomst zal steeds meer out of the box gedacht moeten worden,. niet per bestuurslaag, maar naar de informatieketen van de overheid als geheel.

Weergaven: 364

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Weer een nieuwe norm (zucht). Volgens de inleiding is deze praktijkrichtlijn (NPR) ontwikkeld op verzoek van de normcommissie Informatie- en Archiefmanagement; idd die van de NEN 15489. De richtlijn heeft tot doel onderlinge samenhang tussen enkele andere normen duidelijk te maken, bij geïntegreerd gebruik, in relatie tot de norm 9001. Er zijn intussen zoveel normen dat daarvoor een nieuwe norm nodig is.  Gekker kan het toch niet worden. Wordt het niet eens tijd voor een flinke sanering? Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat en wie er in de organisatie iets mee zou moeten?   

Mart Mommers zei:

....Gekker kan het toch niet worden...  

 

Ja, het is niet normaal! :-)

In Tilburg hebben de norm al gekocht, maar zie ook het hoe en waarom van de norm bij deze blog.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden